Skip to content

Koersen

De koersen van valuta worden internationaal beïnvloed door verschillende factoren. Ook hebben de koersen weer invloed op de internationale handel en economie van een land. Als een muntsoort veel waard wordt, zal het land meer koopkracht krijgen. Een geldkoers is, in andere woorden, een belangrijke factor in de economie.

Wij scoren maar liefst een 4.5 uit 505 beoordelingen

Wat is een koers?

Bijna elk land heeft een eigen muntsoort. Om de waarde van deze munt te berekenen, wordt er gekeken naar de koers van de desbetreffende valuta. De koers is de waarde van de munt uitgedrukt in een andere muntsoort. Een voorbeeld is dat iemand 1,30 dollar voor 1 euro ontvangt. Of dus 0,77 eurocent voor 1 dollar.

Invloeden op koersen valuta

Verschillende factoren kunnen invloed uitoefenen op valuta koersen. De voornaamste invloed is de vraag en het aanbod op de valutamarkt. Als er meer vraag komt naar een bepaalde muntsoort, stijgt de wisselkoers. Dit wordt ook wel appreciatie genoemd. Ook kan dit op grote schaal gebeuren met kapitaalstromen tussen landen.

Op korte en lange termijn

Door psychologische en speculatieve factoren kan een koers wisselen op hele korte termijn. Op langere termijn gaat het voornamelijk om verwachtingen van rente percentages op investeringen. Beleggers zullen meer euro’s kopen als verwacht wordt dat hierop een hoge rente zal komen.

Zwevende en vaste wisselkoersen

Bij een zwevende wisselkoers bepaalt het vraag en aanbod de hoogte van de koers. Bij een vaste wisselkoers wordt de koers wissel beperkt. Dit kan door middel van een overeenkomst tussen landen of door een vastlegging van de koers door de overheid.

Koersen vreemde valuta

Wilt u weten wat de actuele wisselkoersen zijn en hoeveel u ontvangt voor muntsoorten uit het buitenland? Dat kan met behulp van de valuta converter. Bij Pott Change is er altijd een aantrekkelijke wisselkoers voor het kopen of verkopen van vreemde valuta.

Address details
Openingstijden
  • Maandag 8:30 - 20:00
  • Dinsdag 8:30 - 20:00
  • Woensdag 8:30 - 20:00
  • Donderdag 8:30 - 20:00
  • Vrijdag 8:30 - 20:00
  • Zaterdag 8:30 - 20:00
  • Zondag Closed