Skip to content

Prijzen van goud

De goudprijs wordt door vele factoren bepaald. De prijsontwikkeling van goud speelt daarom een rol hierin. Vele economie ontwikkelingen en activiteiten zijn er om de prijs van goud te bepalen. Ook hebben de dollarkoers en de olieprijs te maken met het bepalen van de goudprijs.

Wij scoren maar liefst een 4.5 uit 505 beoordelingen

De goudkoers word bepaald, waar?

De goudprijs wordt sinds de 18e eeuw in Londen bepaald. Dit doen ze door een aantal keer per dag met verschillende vertegenwoordigers van de verschillende banken te vergaderen. Deze conferenties worden gehouden in Londen in een Rothschild bank. Er zijn dan 3000 mensen aanwezig van 42 verschillende landen. Bij deze vergaderingen wordt er over de goudprijs gesproken, de goudprijs heeft op dat moment een vaste waarde. Omdat de waarde van het goud door verschillende factoren wordt bepaald, is de goudprijs niet constant maar juist verschillend.

De verschillende goudprijzen en regeringen

Zoals u al weet is de goudprijs afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Ook de dollarkoers, de dollar stijgt of daalt en dit is afhankelijk van de wisselkoersschommelingen. Als de goudprijs laag is, dan is dat voor de overheid juist gunstig. Door deze munteenheid is het besteedbaar inkomen van het land dan erg hoog. De overheid kan met een aantal zaken ook de goudprijs erg verhogen. Als de goudprijs op het moment laag is dan gaan de banken het goud juist kopen. Van daaruit gaat het extra stijgen.

Goudprijs over de wereld

Als we op de wereld gaan kijken naar de vraag en het aanbod van goud. Dan zien we dat het goud een dalende lijn heeft, maar de vraag naar het goud neemt juist toe. Heel veel goud op de wereld zit nog in kluizen van de banken of bij de particulieren zelf. Ook zit er nog veel goud onder de grond. China en Rusland zijn landen die erg in opkomst zijn. Zij willen eigenlijk hun dollar voorraad inruilen voor het goud. De goudprijs gaat hierdoor extra stijgen.

Beleggen in het goud

Als u belegt in het goud dan wilt u natuurlijk dat de goudprijs verder gaat toenemen. Op de markt zijn er een aantal koopsignalen:

 • In de wereld zijn de financiële onevenwichtigheden erg groot.
 • Door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten is de onzekerheid toegenomen. Het gaat met geweld. Zoals we al weten dit gaat over in kredietcrisis en een bankencrisis.
  Regelmatig zijn er geopolitieke spanningen.
 • De vraag naar goud neemt toe. Maar de hoeveelheid goud blijft nog altijd beperkt op de wereld.
 • China maakt zelf ook goud. De vraag in het China is erg groot, vele investeerders willen dit goud in China opkopen.
 • Als u goud wilt kopen wordt dit steeds duurder. De makkelijke plekken op de wereld zijn namelijk al bezet. En hierdoor is het moeilijker om aan goud te komen.

Meer over prijzen van goud

De goudprijs wordt bepaald per troy ounce. Dat is ongeveer 31,1 gram. Dit wordt uitgedrukt in de Amerikaanse Dollars. Dit wordt bepaald op de goudmarkt. In 2010 was voor de goudprijs een record. Goud heeft in 1980 in een crisis gezeten. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ging de prijs van het goud naar een recordhoogte. Wanneer deze periode voorbij was ging het goud naar een groot dieptepunt. Van daaruit is de goudprijs erg geklommen. Dit heeft te danken dat het wereldwijd duidelijk werd dat investeerders zich diep in de schulden aan het steken waren. Het beleggingsgoud wordt geleverd in munten zoals, de Krugerrand of in baarvorm.

Address details
Openingstijden
 • Maandag 8:30 - 20:00
 • Dinsdag 8:30 - 20:00
 • Woensdag 8:30 - 20:00
 • Donderdag 8:30 - 20:00
 • Vrijdag 8:30 - 20:00
 • Zaterdag 8:30 - 20:00
 • Zondag Closed