Skip to content

Tips voor pinnen in het buitenland

De zomervakantie is in volle gang en u gaat een heerlijke vakantie tegemoet. Heerlijke dinertjes, prachtige snorkeltrips en dan is het moment daar. Het is tijd om te pinnen op vakantie. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om veilig te pinnen in het buitenland.

Wij scoren maar liefst een 4.5 uit 505 beoordelingen

1. Betaal in lokale valuta

Voordat u vertrekt buiten de eurozone, heeft u de mogelijkheid om de buitenlandse valuta al in huis het halen. Deze kunt u zelf afhalen bij ons wisselkantoor. Door ons rustig te vergelijken met andere wisselkantoren zoals “GWK” en het “Geldwisselkantoor.nl”, zult u zelf zien dat Pott Change het voordeligste wisselkantoor is. Voor bijvoorbeeld de aankoop van 1.000 Amerikaanse dollars betaalt u bij Pott Change ruim 50 tot 60 euro minder dan bij de genoemde concurrenten! Mocht u al op de vakantiebestemming zijn, dan kunt u beter in de lokale munteenheden pinnen. Dit is verstandiger, omdat er zo geen extra transactiekosten berekend worden.

2. Controleer uw bankpas instellingen

Voordat u op reis gaat is het belangrijk dat u uw pas instellingen controleert via de app of de website van uw bank. Houd daarbij rekening met het land waar u naartoe reist, want buiten Europa is elke pinpas automatisch geblokkeerd. Via de app of de website van uw bank kunt dit gemakkelijk aanpassen vanuit huis. Daarnaast is het belangrijk om uw pinpas zelf te controleren op beschadigingen en de vervaldatum.

3. Check extra transactiekosten

Als u wilt pinnen in het buitenland, dan kunt u tijdens de transactie checken of er extra transactiekosten in rekening gebracht worden. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u ervoor kiezen om de transactie af te breken. Bovendien is het aan te raden om te pinnen met uw bankpas in plaats van uw creditcard. Uw creditcard brengt in het buitenland namelijk meer kosten in rekening dan uw bankpas. En schrik vooral niet van de vraag naar een zescijferige pincode waar in sommige landen gebruik van wordt gemaakt. Zodra u uw viercijferige pincode invoert, kunt u doorgaan met pinnen.

4. Problemen met uw pinpas? Schakel uw bank in

Het komt nog wel eens voor dat een geldautomaat niet werkt. U kunt het dan gerust opnieuw proberen bij een andere geldautomaat. Het beste is om dit te doen bij een bank. Wilt u een transactie doen bij een pinautomaat op straat en wordt uw pinpas ingeslikt, dan is de kans namelijk klein dat u uw pas nog terugkrijgt. Als dit gebeurt bij een pinautomaat bij een bank, kunt u binnen vragen wat er aan de hand is. Zodra uw pas ingeslikt is of als er een transactie niet correct voltooid is, is het verstandig om contact op te nemen met uw eigen bank. Zo kunt u rustig achterhalen wat er aan de hand is. Zodra u over internet beschikt, is het aan te raden om direct uw rekening te controleren op vreemde bedragen die zijn afgeschreven.

5. Let goed op met pinnen in restaurants

Mocht u in een winkel of restaurant willen pinnen, dan is dit de laatste jaren geen enkel probleem. In steeds meer landen is het mogelijk om in winkels en restaurants te betalen met Maestro-kaarten. Als u in een restaurant klaar staat om te betalen voor uw diner, dan doet het personeel dit vaak zelf met uw pinpas. Mocht u hier geen goed gevoel bij hebben, dan kunt u altijd vragen of u dit zelf mag doen.

In een aantal landen is het zo dat u kunt betalen zonder pincode. De enige vereiste hiervan is uw handtekening. U ontvangt een bonnetje met het aankoopbedrag en onderaan is uw handtekening vereist om te betaling af te ronden. Controleer dit bedrag altijd voordat u uw handtekening zet om misverstanden te voorkomen.

Alle tips op een rij

 • Betaal in de lokale valuta
 • Controleer de instellingen van uw bankpas voordat u op reis gaat
 • Check bij een transactie of er geen extra kosten in rekening gebracht worden
 • Schakel altijd uw bank in bij problemen met uw pinpas
 • Houd uw pinpas en bonnetjes goed in de gaten

Heeft u toch nog vragen over pinnen in het buitenland? Of wilt u voordat u op vakantie gaat op de hoogte zijn van de actuele wisselkoers? Neem dan gerust contact met ons op!

Address details
Openingstijden
 • Maandag 8:30 - 20:00
 • Dinsdag 8:30 - 20:00
 • Woensdag 8:30 - 20:00
 • Donderdag 8:30 - 20:00
 • Vrijdag 8:30 - 20:00
 • Zaterdag 8:30 - 20:00
 • Zondag Closed