Skip to content

Waarde euro

De koers van de euro wordt bepaald door vraag en aanbod op de wereldwijde valutamarkt. De waarde van de euro is te vergelijken met de andere landen en munten. De koers van de euro zal bijvoorbeeld stijgen wanneer de rente hier stijgt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar.

Wij scoren maar liefst een 4.5 uit 505 beoordelingen

Hoe wordt de waarde van de euro bepaald?

Naast de rente is de waarde afhankelijk van de inflatie in Europa. Wanneer de inflatie in de Verenigde Staten hoger is dan hier, dan wordt het interessanter om dollars te kopen. De waarde in goederen in dollars is dan sterker gestegen dan de euro. Bij onze wisselkoersen zijn de verhoudingen tussen de valuta’s te vinden.

Economische factoren

De economische verhoudingen tussen de EU-landen en de Verenigde Staten is een bepalende factor van de waarde van de euro. De Amerikaanse economie en de Europese economie hebben een directe invloed op de waarde van de euro.

Politieke factoren

Vertrouwen in de politiek en het gebrek daaraan, is van invloed op de waarde van de euro. Bij onzekerheden vanuit de politiek, waarbij de media een belangrijke rol speelt wordt het consumentenvertrouwen getroffen. Er zijn verschillende belangrijke voorspellers van de waarde van de euro: de mate van de samenwerkingen binnen de EU-landen, het Europees beleid en de interne machtsverhoudingen binnen de EU.

Consumentenvertouwen

De inflatie heeft invloed op het consumentenvertrouwen en vice versa. Het consumentenvertrouwen kan onderverdeeld worden in het economische klimaat en het vertrouwen in koopbereidheid. Het consumentenvertrouwen neemt de laatste jaren af in Nederland. Dit heeft een negatieve invloed op de economie, omdat de bestedingen omlaag gaan.

Psychologische factoren

In hoeverre psychologische factoren van invloed zijn op de waarde van de euro hangt sterk samen met het consumentenvertrouwen. Psychologische effecten zoals het weer, het wel of niet winnen van Olympische medailles of berichten in de media hebben allen invloed op de economie. Daarnaast spelen ook demografische factoren een rol. Zo kan er worden gesteld dat Nederlanders in het algemeen pessimistisch zijn ingesteld.

Wilt u weten hoe de waarde van de euro op het moment is? Met onze valuta converter kunt u direct zien hoeveel de euro waard is ten opzichte van andere vreemde valuta!

Address details
Openingstijden
  • Maandag 8:30 - 20:00
  • Dinsdag 8:30 - 20:00
  • Woensdag 8:30 - 20:00
  • Donderdag 8:30 - 20:00
  • Vrijdag 8:30 - 20:00
  • Zaterdag 8:30 - 20:00
  • Zondag Closed